Kun nyt ongelmana oli tuo nettiyhteys, niin ei se siihen jäänyt. Joulun kuvat, alkaen itsenäisyyspäivältä, olivat miltei täysin pilalla. Kameran linssissä oli joku tahra tai roska mikä lie, mutta vain harvat kuvat onnistui. Leivotuksi tuli torttuja, pipareita, taatelikakkua, pikkuleipiä; lusikkaleipiä ja serinakakkuja. Lisäksi tein erilaisia karamelleja itse, joista olisi ollut tosi hyvä saada kuvaa tänne, mutta ei niistä saanut mitään selvää...Katsotaan nyt teemmekö tyttären kanssa lisää koska oli vähän puhetta että tehtäisiin kun se oli hauskaa. Marmeladi karamellien teko varsinkin.

Mutta tässä yksi kuva minun joulun suosikki leivonnaisista; TAATELIKAKKU, SERINAKAKUT ja PIPARIT

2194006.jpg

Piparit hieman taustalla näkyy...

TAATELIKAKKU

1 pkt kivettömiä taateleita
3 dl vettä
200g pehmeää margariinia (minä käytin voita)
2 dl sokeria
3 munaa
2tl van.sok.
2tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3½-4 dl vehnäjauhoja

Keitä taatelit vedessä, kuori vaahtoa pois. Soseuta pehmeäksi keitety taatelit. Lisää vettä sen verran kun vaahtoa kuorittaessa sitä on hävinnyt.
Lisää pehmeä rasva, sitten sokeri ja vatkaa munat yksitellen kevyesti seokseen. Sekoita vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja van.sok. ja lisää käännellen taikinaan. Kaada valmis seos voideltuun ja korppujauhotettuun reilunkokoiseen vuokaan. Paista uunin alaosassa 175 ast. 40 min.

Kakku on parhaimmillaan parin päivän päästä. Helppo ja varmasti onnistuva ohje. Kannattaa kuitenkin tikulla kokeilla kypsyys, olen itse usein paistanut 50 min. Tämä kakku on aiheuttanut kahvipöydässä minulle runsaasti kehujen tulvaa... ;-)

MINUN MUMMUM PIPARIOHJE

500g voita
250g siirappia
400g sokeria
4 munaa
1pss piparimaustetta (olen tämän muuttanut näin helpommaksi)
2rkl soodaa
1kg vehnäjauhoja

Voi, sokeri ja siirappi kiehautetaan. Seosta jäähdytetään hieman, niin että munat voi vatkata yksitellen sekaan. Lopuksi lisätään vehnäjauhot, mausteet ja sooda.

Paistetaan 200 asteessa.

Erittäin maukas ja perinteinen pipari.


SERINAKAKUT

350g margariinia (minä käytin voita)
200g fariinisokeria
1 muna
1tl leivinjauhetta
1tl van.sok.
½kg vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Leivo taikinasta palleroita (halk. 3cm) pellille, itse painan kevyesti sormella palloa matalammaksi. Voitele munalla ja koristele mantelirouheella tai sokerilla.

Paista 200 asteessa